Persondata
EU persondataforordning (GDPR)
Den 25. maj 2018 begyndte EU's persondataforordning (GDPR) at gælde. Det handler kort sagt om at skabe sikkerhed og tryghed omkring håndtering af data.
Du kan læse mere om GDPR mange steder – her er nogle udvalgte:
- Datatilsynet, regler og vejledning (åbner i en ny fane)
- Europa.eu, introduktion til GDPR (åbner i en ny fane)
- Dansk Erhverv: GDPR – hvad med mine samtykker til markedsføring? (åbner i en ny fane)
- Facebook-gruppe om GDPR (åbner i en ny fane)
- Erhvervsstyrelsen (nye forretningsmodeller) (åbner i en ny fane)
I forbindelse med persondataforordningen har vi lavet disse tiltag:
- Databehandleraftale
- Tilmelding til nyhedsbreve: dobbelt opt-in og detaljeret information om tilmelding
- Oprettelse af konto: tekst under knap
Databehandleraftale
Som en del af GDPR skal man have en databehandleraftale med de leverandører, der behandler data for ens virksomhed.
Vi behandler kundedata m.v. for dig som en del af din løsning, og derfor skal vi have en sådan aftale.
Du kan hente en pdf med aftalen her på dansk og her på engelsk. Aftalen accepteres ved login til administrationen af din webshop.
Tilmelding til nyhedsbreve
For at du bedre kan dokumentere, hvor og hvorfra en tilmelding til dit nyhedsbrev er sket, har vi lavet disse ændringer:
- Ved tilmelding til nyhedsbrevet får man sendt en e-mail med et link, der skal klikkes på, før tilmeldingen er endelig. Et såkaldt dobbelt opt-in. Det er med til at sikre, at det er ejeren af e-mail-adressen, der har foretaget tilmeldingen.
- Ved tilmelding registreres det, om tilmeldingen skete i forbindelse med en ordre (gå-til-kassen), via formular eller via integration.
- Ved tilmelding registreres det, fra hvilken IP-adresse tilmeldingen skete.
Alt dette for generelt at kunne dokumentere samtykket og sikre, at kun ønskede tilmeldinger sker.
Oprettelse af konto: tekst under knap
Når en kunde bliver oprettet i forbindelse med en ordre, skal kunden som bekendt godkende dine betingelser.
Det har ikke været tilfældet ved oprettelse af en konto via funktionen alene til dette (siden /user/login).
Derfor er der en tekst lige under knappen for at gennemføre oprettelsen. Deri fremgår det, at man ved oprettelse af konto accepterer betingelserne og kan læse privatlivspolitikken.
Det er vigtigt, at du prøver at gå til oprettelse af konto i din butik (typisk via linket ‘Min konto’) og tjekker, at links til betingelser og privatlivspolitik virker. Skulle det ikke være tilfældet, så kontakt os blot, og vi hjælper med lige at få styr på den detalje.
Din persondatapolitik
Du bør opdatere eller tilføje et afsnit til dine betingelser og/eller din privatlivspolitik. Tjek, at din tekst lever op til de gældende oplysningskrav (databeskyttelsesforordningens artikel 13) og passer til din butik – f.eks. dine betalings- og fragtpartnere, nyhedsbrev og cookies.
Tilpasning af betingelser og privatlivspolitik finder du i din webshops administration via menupunktet ‘Indhold og Layout’ og derunder ‘Informationssider’.
Anonymisering af kundedata
Som en del af GDPR har dine kunder ret til at blive glemt. Det vil i praksis sige at fjerne deres navn m.v., så data ikke længere kan forbindes med dem.
Bemærk, at du ifølge bogføringsloven (§ 12) skal opbevare regnskabsmateriale – f.eks. fakturaer og de ordreoplysninger, der indgår i regnskabet – i 5 år fra udgangen af det regnskabsår, materialet vedrører. Du skal derfor sørge for ikke at anonymisere data tidligere end dette, hvis det betyder, at du ikke længere overholder bogføringsloven.
Kundedata anonymiseres ved at udskifte navn m.v. med en tekst som “Anonymiseret 18-04-2019”, hvor sidste del er datoen for anonymiseringen. På denne måde er kunden “glemt”, samtidig med at salgsstatistikker og lignende bevares.
Når en kundekonto er anonymiseret, vil kunden selvfølgelig ikke kunne logge ind og se sin ordrehistorik.
Automatisk anonymisering
Data kan anonymiseres automatisk, når der ikke har været ordreaktivitet på en kunde i et antal år, som du angiver.
Denne mulighed finder du i administrationen under menupunktet ‘Kunder’:

Individuel anonymisering
Du kan anonymisere en udvalgt kunde ved at markere kunden i listen over kunder og derefter nederst vælge anonymisering og til sidst trykke på knappen ‘Gem ændringer’:
